Πάσχα στην Σύμη

Η πιο όμορφη εποχή για να επισκεφθεί  κανείς την Σύμη είναι η άνοιξη και η περίοδος του ΠΑΣΧΑ !!!

Το Πάσχα στη Σύμη επικρατεί μεγάλη κατάνυξη καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Ανάσταση.

Παλιά στη Σύμη όλοι νήστευαν το σαραντάμερο και περίμεναν την Ανάσταση για να γιορτάσουν τρώγοντας τη μαγειρίτσα και τα μυρωδάτα κουλουράκια (αμωνιακένα, ζαχαρένια, βουτυρένα και τυρόπιτες (τούρτες), αυγοκούλες) και να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά. Όλα τα λαμπριάτικα κουλούρια τα έφτιαχναν οι Συμιακές με δεξιοτεχνία στους φούρνους της κάθε γειτονιάς, βοηθώντας η μια την άλλη. Τώρα τα μυρωδάτα κουλουράκια θα τα βρεις και στους φούρνους του νησιού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί έχουμε τον στολισμό του Επιταφίου. Να τονίσουμε ότι το στόλισμα του επιταφίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την κάθε ενορία. Συνήθως τα λουλούδια που χρησιμοποιούσαν είναι  ποικιλία μωβ χρωμάτων και άσπρη βιολέτα ( αβλοίτα) όπως ονομάζεται στο νησί, αλλά και πολύ λεπτή πρασινάδα την (αγκαθίτσα). Οι κοπέλες που ασχολούνταν με το στόλισμα βάζουν όλη τους την τέχνη και την φαντασία.

Το βράδυ με μεγάλη κατάνυξη όλοι οι πιστοί ψάλουν τα εγκώμια γύρω από τον Επιτάφιο πριν ακολουθήσει η περιφορά του μέσα από τα στενά γύρω από τα όρια της κάθε ενορίας. Βέβαια, δεν λείπουν τα πειράγματα μεταξύ των πιστών των διαφορετικών ενοριών με διάφορα επίθετα όταν οι Επιτάφιοι συναντιούνται σε κάποιο σημείο του χωριού ή του γιαλού ή περνούν μέσα από το πλατύ άλλης ενορίας.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο ουρανός  φωτίζεται από τα βεγγαλικά, που διασταυρώνουν από διάφορες εκκλησίες μαζί με τις φουρνελιές (μπόμπες) όπως ονομάζεται στο νησί, που νομίζεις ότι βομβαρδίζεται η Σύμη. Μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας βλέπεις τους πιστούς να μεταφέρουν το Άγιο φως με τα φαναράκια στα σπίτια τους.

Tο βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, γίνεται το κάψιμο του Ιούδα στην κεντρική πλατεία του Λιμανιού (Γυαλού), όπως ονομάζεται στο νησί. Το κάψιμο το συνοδεύουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του νησίου με συνοδεία μουσικού σχήματος και ακολουθούν πυροτεχνήματα, βεγγαλικά.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Have your say