ΣΥΜΗ

Καθώς το καράβι πλησιάζει στο πανέμορφο λιμάνι της Σύμης, σίγουρα θα μείνετε μαγεμένοι από τα χρώματα του αμφιθεατρικού οικισμού που απλώνεται μπροστά σας. Καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο ενώ από πίσω τους υψώνονται οι απότομες βουνοπλαγιές. Η Σύμη διακρίνεται από μια ρομαντική γοητεία που ενδυναμώνετε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τις πολυώροφες τουριστικές εγκαταστάσεις.

SONY DSC

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδου και 255 μίλια από τον Πειραιά, 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της Τουρκίας.

Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός, (εκ του Αιγιαλός), πέριξ του οποίου είναι κτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά. Με μόνιμους κατοίκους 2.606, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στο άνω τμήμα της πόλης, το λεγόμενο Χωριό, που είναι κτισμένο επί της πλαγιάς του όρους Βίγλα. Υπάρχουν και τα θέρετρα Νημπορ(ε)ιός (εκ του Εμπορειό), βορειότερα, και το Πέδι, ανατολικά.

SYMI

Αν και μικρό νησί, η Σύμη διαθέτει πολλές παραλίες, στην πλειοψηφία τους βοτσαλωτές με διάφανα νερά.

SONY DSC

Η κοντινότερη παραλία στην πρωτεύουσα είναι η Νος, μία μικρή οργανωμένη παραλία στην άκρη του Γιαλού. Ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, χάρη στον κάθετο βράχο ύψους 300 περίπου μέτρων που ορθώνεται πίσω της, ενώ η γραφική παραλία Νανού με τα κυπαρίσσια της, θεωρείται κατά πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού. Λίγο νοτιότερα, σε έναν προστατευμένο κόλπο, βρίσκεται η παραλία Μαραθούντα και συνεχίζοντας προς τα νότια, βρίσκεται η παραλία της Φανερωμένης. Πολύ όμορφες παραλίες υπάρχουν και στα κοντινά νησάκια Αγία Μαρίνα και Άγιος Νικόλας όπου μπορείτε να μεταβείτε με καΐκι.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη (έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο).

Symi-06